Fil Hastalığı İçin Doğal Yöntemler

Fil ayağı hastalığı; tıp dilindeki adıyla lenfödem; lenf damarlarının şişmesi doğrultusunda gelişen, genellikle kol, bacak ve cinsel organda görülen bir rahatsızlık olma özelliği taşıyor. Etkilediği bölgede aşırı sıvı birikimine ve dolayısıyla şişkinliğe yol açan bu rahatsızlık; lenfatik sistemin doğuştan ya da daha sonra bazı etmenlere bağlı olarak bozulması doğrultusunda ortaya çıkıyor.

Bağışıklık sistemiyle paralel bir şekilde çalışan lenfatik sistemdeki bozukluklar, zamanla doku içerisinde sıvı birikimini tetikleyerek; fil ayağı hastalığını meydana getiriyor.

Bu yazımızda kısaca fil hastalığı nedir? Belirtileri nelerdir? sorularını yanıtlamak, ardından fil hastalığı tedavisinde yararlanabileceğiniz doğal yöntemlere değinmek istiyorum.

İşte, fil hastalığına dair bilmeniz gereken detaylar:

Fil Hastalığı Nedir?

Vücudumuzun sıvı dengesinin korunmasından sorumlu olan lenf sistemindeki tıkanıklıkla birlikte etkilediği bölgede sıvı birikimine neden olan bu hastalık; ciltte aşırı şişme ve kalınlaşmayla birlikte seyrediyor.

İlginizi Çekebilir

>>> Sağlıklı Yaşam İçin Doğal Yöntemler

Genellikle cinsel organda, göğüslerde ve vücudun alt uzuvlarında rastlanan bu rahatsızlık; kendi içerisinde primer lenfödem, sekonder lenfödem, lipödem sonrası gelişen lenfödem, kronik venöz yetmezlik sonrasında ortaya çıkan lenfödem olacak şekilde farklı sınıflara ayrılıyor.

Hücreler arasında taşınan lenf sıvısındaki aşırı artış olarak tanımlayabileceğimiz lenfödem; dokular arasında sıvı birikimi şeklinde göze çarpıyor.

Fil Hastalığı Belirtileri

İlk dönemlerde genellikle başka hastalıkların belirtileriyle karıştırılabilen fil hastalığının belirtileri; hastalığın şiddetine, nedenine ve hangi evrede olduğuna göre değişiklik gösterebiliyor.

Vücudun etkilenen bölgesinde şişme, büyüme, cilt kalınlaşması hatta ülserleşme şeklinde sinyallerini gösteren fil ayağı hastalığının yaygın görülen belirtilerini aşağıdaki şekilde sıralayabilmemiz mümkün:

  • Kusma
  • Baş ağrısı
  • Deride ülser gelişimi
  • Lenf damarlarında tıkanıklık
  • Etkilenen uzuvlarda aşırı şişme
  • Titreme ve ateş
  • Halsizlik ve keyifsizlik
  • Deride renk bozuklukları
  • İleri dönemde beyaz idrar rengi
  • İleri dönemde dalak ve karaciğer şişmesi
  • Büyümüş ve şişmiş lenf düğümleri
  • Kol, el ya da bilek vb. etkilenen bölgede hareket zorluğu ve kısıtlığı
  • Deride gerginlik hissi

Fil Hastalığı Nedenleri

Sıklıkla bir parazit türü olan, birtakım dişi sivrisineklerin insanlara bulaştırdığı Brugia malayi, B. Timori vb. kurtçuklardan kaynaklanan fil hastalığı; kan dolaşımına karıştığında bazı bakteriyel enfeksiyonlara yol açabiliyor.

Bu bakterilerinin bağışıklık sisteminin yanı sıra lenfatik sisteme de saldırması ile lenfamatik damarlarda beliren şişkinlik, zamanında müdahale edilmediğinde kan dolaşımını yavaşlatarak, engelleyebiliyor. Sonuç olarak, kişide kangren başta olmak üzere pek çok komplikasyon görülebiliyor.

Birtakım cerrahi operasyonlar sonrasında da gelişebilen fil hastalığı, bazen de radyoterapi uygulamaları, travma ve tümöral bozukluklar yüzünden lenf yollarının tıkanması doğrultusunda da ortaya çıkabiliyor.

Fil Hastalığı Tedavisi

Hastalığı iyileştiren kesin bir ilaç ya da cerrahi yöntem bulunmamakla birlikte lenfödem tedavisinde antibiyotiklerden, parazit karşıtı ilaçlardan ve ameliyattan yararlanılabiliyor.

Fil hastalığı tedavisinde yararlanılan yöntemleri aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:

Antibiyotik ile Fil Hastalığı Tedavisi

Parazitlerin neden olduğu fil hastalığı tedavisinde doktorlar, genellikle kurtçukları öldüren ve daha da üremelerini engelleyen bazı antibiyotik ilaçlar reçete ediyor.

Bu antibiyotiklerin birkaç aylık kullanımı ile hastalık, çoğunlukla tedavi edilebiliyor.

Fizik Tedavi ile Fil Hastalığı Tedavisi

Şişliği azaltmaya ve şişliğin tekrar oluşmasını engellemeye yönelik olan fizik tedavi; daha çok parazitlerden kaynaklanmayan fil hastalığının tedavisinde etkili oluyor.

Bazı egzersizlerin düzenli tekrarı, basınç kolluğu kullanımı, bazı nemlendiricilerin kullanımı ile başarı elde edilebiliyor.

Ameliyat ile Fil Hastalığı Tedavisi

Fizik tedavi ve antibiyotik kullanımından istenilen sonucun alınamadığı durumlarda ise son çare olarak ameliyattan yararlanılabiliyor.

Bununla birlikte bazı doğal yöntemlerden yararlanarak da fil hastalığı ile mücadele etme ve hastalıktan korunma şansınız da bulunuyor.

Fil Hastalığına Ne İyi Gelir?

Fil hastalığının tedavisinde yararlanabileceğiniz şifalı bitkileri aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:

Keten tohumu

Anti-inflamatuar ve anti-bakteriyel etkisi ile ön plana çıkan ve harika bir antioksidan olan keten tohumu; vücudu tüm zararlı etmenlerden, bakterilerden ve mikroplardan arındırıyor.

Fil hastalığına yol açan bakterilerle mücadele eden keten tohumunun bu şifalı özelliğinden yararlanmak için iki yemek kaşığı keten tohumunu yoğurdunuza ilave ederek, günde 2-3 kase olacak şekilde tüketin.

İlginizi Çekebilir

>>> Egzama İçin Doğal Yöntemler

Salatalarınıza, hamur işi yiyeceklerinize de keten tohumu ekleyerek, fil hastalığı semptomlarını hafifletebilirsiniz.

Zencefil

Anti-inflamatuar etkisi ile vücutta enfeksiyon oluşumunu önleyen zencefil; hasar görmüş ve görevini yerine getiremeyen lenfleri iyileştirerek, tekrar görevlerine geri dönmelerini sağlıyor.

İltihaplanmaya ve ödem oluşumuna son derece iyi gelen zencefille hastalığınızı doğal ve bitkisel bir şekilde tedavi edebilmek adına bir adet zencefili güzelce rendeleyin ve bir bardak kaynar suda kaynatın.

10 dakika demledikten sonra çayı süzün. Bu çayı günde 3 sefer olacak şekilde için.

Zerdeçal ile Lenfödem Tedavisi

Güçlü ve doğal bir antibiyotik, anti-inflamatuar ve antiseptik olarak bilinen zerdeçal; tıpkı zencefil ve keten tohumu gibi lenfödemi tedavi edici bir rol üstleniyor.

Lenfödemle savaşabilmek adına bir bardak ılık sütle bir tutam toz zerdeçalı karıştırıp tüketin. Dilerseniz yemeklerinize de baharat olarak zerdeçal ilave edebilirsiniz.

Sarımsak ve Soğan Suyu ile Lenfödem Tedavisi

Adeta şifa kaynağı olarak pek çok hastalığa deva olan sarımsak ve soğan suyu ile vücudunuzu zararlı bakterilerden, mikroplardan ve iltihaplanmadan arındırabilirsiniz.

Günde bir iki bardak sarımsak ya da soğan suyu tüketerek, lenf damarlarındaki tıkanıklığı giderebilir, sıvı birikintisi hafifletebilirsiniz.

Fil Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?

Hastalıktan korunma ya da hastalığının tekrarlamasını önleme aşamasında aşağıdaki yöntemlerden yararlanabilmeniz mümkün:

  • Vücudunuzda şişlik oluşumu ile karşılaştığınızda mutlaka fizik tedavi uzmanına görünün. Hiçbir şişliği görmezlikten gelmeyin.
  • Cildinizde böcek ısırığı, sıyrık, çizik ile karşılaşmanız durumunda etkilenen bölgeyi mutlaka temiz suyla yıkayıp, durulayın.
  • Her duş sonrasında muhakkak alkol, parfüm ya da lanonin içermeyen bir nemlendirici kullanın.
  • Vücudunuzda enfeksiyon riski ile karşılaşmamak adına mutlaka kızarıklık, şişlik gözlemlediğinizde doktorunuza danışın.
  • Kollarınızı ve bacaklarınızı güneş yanığından korumak adına mutlaka bir güneş koruyucu krem kullanın.
  • Cildinizi tahriş edebilecek kozmetik ürünler kullanmaktan kaçının.
  • Mümkün olduğunca sıkı ve dar kıyafetler giymemeye çalışın.
  • Sıkı lastikli kıyafetler giymeyin!
  • Kilo alımı fil hastalığına zemin hazırladığından ideal kilonuzu korumaya özen gösterin.
  • Düzenli olarak egzersiz yapın.
  • Lif açısından zengin, az tuzlu gıdalarla beslenin.
  • Düzenli ve dengeli beslenme alışkanlığı kazanın.
  • Kolunuzu her türlü darbe, basınç, yaralanma ve enfeksiyon kapma riskine karşı koruyun.
  • Kollarınızda lenfödem riski söz konusuysa kolunuzu her daim temiz tutun ve kolunuzu tırnaklarınızla değil de avucunuzun iç kısmı ile kaşıyın.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir