Kakao Yağı Nasıl Elde Edilir?

K
36
A+
A-
Kakao Yağı Nasıl Elde Edilir?
64 / 100

Kakao yağı elde etmenin yolları, kakao çekirdeğinin işlenmesi ile sağlanmaktadır. Kakao yağı, ağaçta yetişmekte olan kakao tohumlarının içerisinden çekirdeklerinin çıkarılarak işlenmesi ile yağ halini almaktadır.

Kakao çekirdekleri, tür ve lezzet bakımından iki tip olacak şekilde ayrılmaktadır. Bunlardan birisi Base tip olarak geçen, daha acı bir kakao çekirdeği türüdür. Acı olması ve kolay erişilebilmesi sebebiyle daha ucuz olduğu bilinmektedir.

Kakao çekirdeği türlerinden bir diğeri ise Flavor tip olarak geçmektedir. Daha sınırlı sayıda yetişmesi sebebiyle pahalı olduğu bilinmektedir. Base tip çekirdek türüne göre daha hafif ve sevilen bir tadı olduğu bilinmektedir.

Kakao Çekirdekleri Nasıl İşlenir?

Kakao çekirdeklerinin işlenmesi, farklı yöntemlerle yapılmaktadır. Bilinen bu yöntemler gıda sektörünün farklı alanlarında
kullanılmak üzere önemli olmaktadır. Kakao çekirdeklerinin kavrulmasının ardından çeşitlenmekte olan işlemler şu şekilde ikiye ayrılmaktadır:

  • Kakao çekirdeklerinin kurutulmasının akabinde uzun süre öğütüldüğü yöntemdir. Bu yöntemde kakao çekirdeklerinin sıvıya dönük bir hal almasının ardından biriken fazla yağ ayrıştırılmaktadır. Bu işlem sonucunda elde edilen yağ ve toz ayrı ayrı kullanılabilmektedir.
  • Kakao çekirdeklerinin tohumlarından ayrılmasının ardından ikinci yöntem ısıtma yöntemi olarak bilinmektedir. Isıtma işlemi alkali çözeltilerin içerisinde özel olarak yapılmaktadır. Birinci yöntemden farklı olarak kurutma işlemi ikinci basamakta yapılmaktadır.
  • Buhar işlemi olarak bilinen üçüncü yöntemde ise kurutma ya da ısıtma yerine nemli bir hal alması için buhar yönteminin kullanılması söz konusu olmaktadır. Bu yöntem kakao çekirdeğinden en fazla yağı elde etmeyi sağlaması sebebiyle, kakao yağı kullanımında üçüncü yöntemin daha sık tercih edildiği bilinmektedir.

Kakao Yağının Bilinen Özellikleri Nelerdir?

Kakao yağının özellikleri, farklı alanlarda kullanılması sebebiyle pek çok kişi tarafından bilinmektedir. Bu özelliklerden bazıları şu şekilde sıralanabilmektedir:

  • Soluk sarı bir renge sahiptir.
  • Bitkisel içerikli bir yağdır.
  • Çikolata yapımında ham madde olarak kullanılmaktadır.
  • İlaç yapımında kullanıldığı da bilinmektedir.
  • Rafine edilebilir bir yağ türüdür.
  • Yetiştiği yere göre acı ya da daha tatlı bir tadı olabilmektedir.
  • Üretim sürecinde ihtiyaç duyulan maliyet oranı oldukça yüksektir.
  • Üretim süreçlerindeki aşamalar için farklı iklim tiplerine ihtiyaç duyulduğu için her coğrafya da üretilememektedir.

Kakao yağı ürünlerinin nerede kullanılacağına bağlı olarak bölge seçimi yapılması gerekmektedir. Örneğin Brezilya’da yumuşak kakao yağı bulunduğu için çikolata sektöründe daha çok tercih edilirken Malezya’daki sert kakao yağı farklı alanlarda kullanılmaktadır.

Kakao Yağı Kullanım Alanları Nerelerdir?

Kakao yağının kullanıldığı alanlar, gıda sektöründen ilaç sektörüne kadar çok geniş bir yelpazeyi oluşturmaktadır. Kakao çekirdeklerinden elde edilen kakao yağlarının şu alanlarda kullanıldığı bilinmektedir:

  • Kozmetik sektöründe kullanımı, bronzlaşmak için olmaktadır. Güneşlenme sürecinde bronz bir tene sahip olmak isteyenlerin kullandıkları bilinmektedir.
  • Şekerlemelerde ve beyaz çikolatalarda kakao ürünlerinden yalnızca kakao yağı kullanıldığı bilinmektedir.
  • Cilt nemlendirici özelliği sayesinde, nemlendirici kremlerin içeriklerinde kullanılmaktadır.
  • Vücuttaki çatlama ve pul görünümünün giderilmesine yardımcı olduğu bilinmektedir.
  • İdrar söktürücü etkisi sayesinde ilaç sektöründeki pek çok ilaç içeriğinde kakao yağı bulunmaktadır.
  • Bağışıklık güçlendirici ve iştah açıcı etkisi olduğu bilinmektedir.
  • Vücutta bulunan zararlı maddelerin idrar yoluyla vücuttan atılmasını sağlamaktadır.

Kakao Yağı Kullanımı Nasıl Olmalıdır?

Kakao yağının kullanım biçimi, katı halden oda sıcaklığında farklı bir işlem uygulamadan eritilmesiyle mümkün olmaktadır. Bir kap sıcak suyun içerisinde bekletilerek de erimesi sağlanabilir. Fakat ateş üzerinde eritilmesi önerilmemektedir.

Kakao yağı kullanım amacına bağlı olarak farklı şekillerde tüketilebilmektedir. Örneğin nemlendirici olarak kullanıldığında içeriğine uçucu yağlar eklenerek hoş bir kokuya ulaşılabilmektedir.

Bronzlaşmak için kakao yağı kullanım biçimi ise, güneş kremlerinin içerisine eklenmesi ya da güneş kremi sonrasında doğrudan uygulanması ile mümkün olmaktadır. İsteğe bağlı olarak kullanımlarda farklı yağların da eklenmesi önerilebilir.

Çatlakları gidermek için de önemli etkiler suna kakao yağının doğrudan pamuk yardımıyla uygulanmasına da izin verilmektedir. Fakat bu kullanım esnasında kakao yağı miktarını çok tutmamak gerekmektedir. Aynı uygulama yaralanmalar için de iyileştirici özellikler sunabilmektedir.

Normal bir nemlendirici olarak kullanılmak istendiğinde, hafif jel kıvamını alması beklenmelidir. Bu sayede cildin yağı emmesi ve nem ihtiyacını karşılaması daha kolay olabilmektedir.

Kakao Yağının Zararları Var Mıdır?

Kakao yağının olası zararları, kullanıma ve kişinin alerjik durumuna bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir. Kakao yağının tüketimi öncesinde mutlaka bir alerji testi yapılmalı ve herhangi bir reaksiyon oluşup oluşmayacağı gözlemlenmelidir.

Kakao yağının olası riskleri, kullanımın aşırı olmasıyla da ilişkilendirilmektedir. Küçük ölçüler yerine büyük ölçülerin
kullanılması, alerji durumu olmamasına rağmen bazı vücutların reaksiyon göstermesine neden olabilmektedir.

Kakao yağı iştah açıcı etkisinin yanı sıra, yüksek besin değerleri içermesi sebebiyle yiyecek olarak tüketiminin kontrol altına alınmadığı durumlarda kilo problemine yol açabilmektedir. Bunun yanı sıra içeriğinde kafein olması sebebiyle uyku problemi olanların da dikkatli tüketmeleri önerilmektedir.

Kakao Yağının Satıldığı Yerler Nerelerdir?

Kakao yağının satıldığı yerler, çoğunlukla organik içerikli ürün satan yerler olarak bilinmektedir. Bu yerler, aktar ya da farklı mağazalar olabilmektedir. Ürünün saf halini almak isteyenlerin bu tür ürünler satan mağazalara başvurmaları gerekmektedir.

Kakao yağı, kozmetik sektöründe ya da ilaç sektöründe saf halde satılmamaktadır. Bunun yerine ürün içeriklerinde kakao yağının bulunduğu ürünler tercih edilebilmektedir. Bu sebeple eczanelerden kakao yağı içerikli ürünler de almak mümkündür.

Kakao yağının güncel satış fiyatının 100 milimetre ölçüsü için minimum 7 TL olduğu bilinmektedir. Ürünün maksimum satış tutarı ise 15 TL olduğu bilinmektedir. Her iki fiyat da uç rakamlar olması sebebiyle, satın alınan ürünün kalitesi konusunda emin olunması önerilmektedir.

Ürünlerinin güvenilir olmadığı düşünülen satış noktalarından kakao yağı alınmamasına dikkat edilmesi gerekmektedir. Bu yağların orijinal içerikleri sunmaması sebebiyle yan etki içerebilecekleri konusunda hassas olunmalıdır.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.