İdrar Yolu Enfeksiyonu için Doğal Yöntemler

İdrar yollarının iltihaplanması sonrasında baş gösteren bir rahatsızlık olan idrar yolu enfeksiyonu; kişide idrar yollarında yanma, sık sık idrara çıkma, idrar tutmada güçlük çekme vb. pek çok komplikasyona neden olabiliyor.

Genellikle bağırsaklardaki Escherichia coli isimli bakterinin idrar yollarının alt kısmında yer alan mesane ve üretra isimli bölümünü enfekte etmesi ile ortaya çıkan idrar yolu enfeksiyonu; bazen de böbrek ve mesanenin bağlandığı noktada yani üst  idrar yollarında görülebiliyor.

Üst idrar yollarında görülen iltihaplanma, genellikle tehlikeli olsa da alt idrar yollarındaki iltihaplanma herhangi ciddi bir komplikasyona yol açmıyor.

Üreterlerin böbreklerle birleştiği renal pelviste beliren idrar yolu enfeksiyonu piyelit olarak isimlendirilirken böbreğin tamamın da iltihaplanması durumu, piyelonefrit olarak isimlendiriliyor.

Bu yazımızda kısaca idrar yolu enfeksiyonu belirtileri nelerdir? sorusunu yanıtlamak, ardından da idrar yolu enfeksiyona iyi gelen doğal yöntemlerle ilgili olarak sizleri bilgilendirmek istiyoruz.

İdrar Yolu Enfeksiyonu Belirtileri

 Genellikle bağırsaklarda yaşayan E. Coli bakterilerinden kaynaklanan idrar yolu iltihaplanmasına bazen de cinsel yolla bulaşan virüs ya da mantarlar yol açabiliyor.

Kadınların neredeyse %50sinde zaman zaman görülen idrar yolu enfeksiyonu, genellikle birtakım antibiyotiklerin düzenli kullanımı ile tedavi ediliyor.

Bazı durumlarda bakterilerin reçete edilen antibiyotiklere direnç kazanması sonrasında hastalık, kronik bir boyuta taşınabiliyor.

Bu yüzden idrar yolu iltihaplanması ile mücadele aşamasında antibiyotik kullanımının yanı sıra doğal ve şifalı bitkileri de mutlaka hastanın düzenli bir şekilde tüketmesi gerekiyor.

İdrar yolu enfeksiyonu belirtilerini aşağıdaki şekilde sıralayabilmemiz mümkün:

  • İdrarda yanma
  • İdrarda ağrı
  • İdrar tutmada güçlük çekme
  • İdrarda kan
  • Karnın alt bölgesinde ağrı
  • Kesik kesik idrara çıkma
  • Sık sık idrara çıkma
  • Güçlü ve keskin kokulu idrar

UYARI:

İdrar yolu iltihaplanmasına yol açan bakterilerin böbreklere de sıçraması böbrekte hassasiyet oluşumu, mide bulantısı, kusma, yüksek ateş vb. bazı komplikasyonlarla seyredebiliyor.

Böbrek tutulumu belirtileri ile karşılaşan hastaların mutlaka vakit kaybetmeksizin bir doktora görünmeleri gerekiyor!

İdrar Yolu Enfeksiyonu Tedavisi

Hastalığın tedavisinde doktorlar, bakterileri yok eden ve sayılarını azaltan antibiyotikler reçete etmeyi tercih ediyor.

Antibiyotiklere ek olarak, şiddetli karın ağrısı durumunda hastanın ağrı kesici ve spazm çözücü ilaçlar kullanması da gerekli olabiliyor.

Bazen de hastalığın kronikleştiği durumlarda hastanın ameliyat olması gerekebiliyor.

İdrar yolu iltihaplanmasının doğal tedavisinde hastanın mutlaka her gün 2-2.5 litre su içmeyi ihmal etmemesi, pamuklu iç çamaşırları kullanması, genital bölgeyi her daim temiz ve kuru tutması da önem arz ediyor.

Hastanın kahve, alkol ve asitli içecek tüketiminden de mümkün olduğunca uzak durması gerekiyor.

İdrar Yolu Enfeksiyonu için Doğal Yöntemler

İdrar yolu enfeksiyonuyla mücadelede evinizde bulunan sarımsak, maydanoz gibi doğal ve şifalı besinlerden yararlanabileceğiniz gibi bitkisel çaylardan da yardım alabilirsiniz.

İdrar yolu enfeksiyonuna iyi gelen yöntemleri aşağıdaki şekilde sıralayabilmemiz mümkün:

  • Düzenli olarak probiyotik kullanın!

Bağırsaklardaki zararlı bakterilerin üremesini ve çoğalmasını önleyerek, bağırsak sağlığını gözeten probiyotik besinler; aynı zamanda bağırsak ve alt idrar yollarında E. Coli isimli bakterilerle de savaşıyor.

Düzenli bir şekilde probiyotik tüketerek, hem bağırsak florasını güçlendirebilir hem de idrar yolu enfeksiyonunu doğal bir şekilde tedavi edebilirsiniz.

İlginizi Çekebilir

İdrar Kaçırma İçin Doğal Yöntemler

Doğal probiyotik besinlere yoğurt, kefir ve ev yapımı turşuyu örnek olarak gösterebiliriz.

Bununla birlikte eczanelerden probiyotik hap satın alarak da idrar yollarınızı temizleyebilir ve kabızlıkla mücadele edebilirsiniz.

  • İdrarınızı tutmayın!

İdrarın uzun bir süre boyunca tutulması yani tuvalet ihtiyacının karşılanmaması, bakterilerin üriner yollarda daha da birikmesini ve çoğalmasını beraberinde getiriyor.

Bu yüzden de idrarınızı tutmamanız, idrarınız geldiğinde mutlaka tuvalete gitmeniz gerekiyor.

  • Bol bol kızılcık suyu için!

Özellikle kronikleşen idrar yolu enfeksiyonun tedavisinde etkili olan kızılcık; güçlü bir anti-bakteriyel ve anti-inflamatuar olarak, düzenli bir şekilde tüketildiğinde hastalığınızı iyileştiriyor.

Günde birkaç bardak kızılcık çayı da suyu içerek, idrar yolu semptomlarını hafifletebilmeniz mümkün!

  • Çiğ sarımsak çiğneyin!

İdeal bir anti-mikrobiyal, anti-bakteriyel ve anti-biyotik olan sarımsak; çiğ olarak çiğnendiğinde bağışıklık sistemini güçlendirerek, vücudun hastalıklarla daha rahat bir şekilde savaşabilmesine olanak tanıyor.

Günde bir diş sarımsak çiğnediğiniz taktirde vücut direncinizi arttırabilir, E.coli bakterilerini öldürebilir hem de genel sağlığınızı önemli ölçüde gözetebilirsiniz.

  • Bol bol C vitamini içeren besinler tüketin

Bağırsak, saç ve göz sağlığını olumlu yönde etkileyen C vitamini; idrar yolu iltihaplanmasının tedavisinde yararlanabileceğiniz oldukça güvenilir ve kısa sürede etkilerini göstermeye başlayan bir besin olma özelliği taşıyor.

3 aylık yoğun C vitamini tüketimi; kronikleşen idrar yolu enfeksiyonuna oldukça iyi geliyor.

Beslenme programınızda bol bol C vitamini içeren besinlere yer vererek; idrar yolu iltihaplanmasından korunabilmeniz mümkün.

  • Bitkisel yağlardan yararlanın

Kekik yağı ve Hindistan cevizi yağı ile antibiyotiklere karşı etkili olduğu kanıtlanmış olan yağların oral yolla tüketimi de idrar yollarını bakteri ve mikroplardan derinlemesine arındırıyor.

Aynı zamanda bu bitkisel yağlar; bakterilerin tedavide kullanılan antibiyotiklere karşı dirençli bir hale gelmesini de engellemiş oluyor.

2 hafta boyunca kekik yağını bir miktar Hindistan cevizi yağı ile karıştırıp, günde bir iki yemek kaşığı olacak şekilde tükettiğiniz taktirde 15 günün sonunda hastalığınızda gözle görülür bir iyileşmeye tanık olabilirsiniz.

Kekik ve Hindistan cevizi yağlarının yanı sıra karanfil ve mür yağlarından da idrar yolu enfeksiyonun doğal tedavisinde yararlanabilirsiniz.

İdrar Yolu Enfeksiyonuna Doğal Çözüm

Aşağıdaki bitkisel çayları ve ev yapımı kürlerden oluşan önerilerimizi düzenli olarak tükettiğinizde de hastalığınızı tedavi edebilirsiniz.

  • Böğürtlen çayı:

Şifa dolu bir besin olan böğürtlenin yapraklarının demlenmesiyle hazırlanan böğürtlen çayı; vücudumuzda detoks etkisi göstererek, vücudumuzu her türlü toksin, bakteri, virüs ve mikroplardan arındırıyor.

Günde bir iki bardak böğürtlen çayı tüketerek, idrar yolu enfeksiyonunu tedavi edebilirsiniz.

  • Elma sirkesi:

Mineral deposu olan elma sirkesi, antibiyotik görevi üstlenerek, idrar yolundaki bakterileri yok ediyor.

Bir su bardağı suya iki yemek kaşığı elma sirkesi ekleyip, üzerine de birkaç damla taze limon suyu sıkıp düzenli bir şekilde içtiğinizde kronik idrar yolu iltihaplanmasıyla savaşabilirsiniz.

  • Maydanoz:

İdrar yolu enfeksiyonu için doğal yöntemlerden bir diğeri olan maydanoz suyu; aynı zamanda düzenli bir şekilde tüketildiğinde bağırsakları temizleyici ve zayıflatıcı bir etki gösteriyor.

Maydanoz suyu ile idrar yolu iltihaplanması tedavisi için bir demet maydanozu güzelce ayıkladıktan sonra dört su bardağı suda kaynatın.

Ardından ocaktan alın ve beş dakikalığına ılımaya bırakın. Maydanoz suyu ılıdığında suyunu süzün. Bu suyu bir miktar bal ve limonla karıştırın.

Gün içerisinde maydanoz suyunu tüketin.

  • Yaban mersini:

Adeta bir antioksidan deposu olan yaban mersini, bakterileri öldüren ve vücutta bakteri oluşumunu önleyen bir besin olarak, hastalıkları kısa sürede atlatabilmemizi sağlıyor.

Bir miktar yaban mersinini bir kase yoğurda ekleyip tüketerek, vücudunuzda ve idrar yollarınızdaki zararlı bakteri ve mikroplardan 2-3 haftada kurtulabilirsiniz.

  • Karbonat:

İdrardaki asit miktarını dengeleyen yani vücuttaki alkali dengesini gözeten karbonat; idrar yolu iltihaplanmasının neden olduğu yanma ve ağrılara da iyi geliyor.

Her gün bir tatlı kaşığı karbonatı bir bardak suyla karıştırıp içtiğinizde bakterileri öldürebilirsiniz.

Lakin birkaç günlük kullanımdan sonra bir süreliğine ara vermelisiniz. Aksi halde düzenli karbonat kullanımı yüzünden bazı ciddi yan etkilerle karşılaşabilirsiniz.

Yüksek tansiyon hastasıysanız; bu yöntemi tercih etmemelisiniz!

  • Turna yemişi çayı:

Lezzetli tadı ile ön plana çıkan, pek çok kişinin severek tükettiği bir meyve olan turna yemişinin yapraklarının demlenmesiyle hazırlanan turna yemişi çayı; antibiyotik etkisi ile pek çok hastalığın yanı sıra idrar yollarındaki iltihaplanmayı da iyileştiriyor.

İdrar yolu enfeksiyonuna kesin çözüm arayışındaysanız; günde bir iki bardak turna yemişi çayı içebileceğiniz gibi bir avuç turna yemişi meyvesi de tüketebilirsiniz.

İlginizi Çekebilir

Vajina Mantarı İçin Doğal Yöntemler


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir