DogalYontemler

Topuk Dikenine İyi Gelen Yiyecekler Nelerdir?

Topuk dikeni ne iyi gelir sorusu için tek bir yanıt vermek oldukça zordur. Birçok farklı etkene bağlı olarak ortaya çıkan topuk dikeni tedavisi için rahatsızlığın derecesine ve kişinin genel sağlık durumuna göre farklı tip uygulamalar yapılabilir. Topuk dikeni, topuk kemiğinde ortaya çıkan bir tür osteofittir. Tipik X – ray incelemesi ile tespit edilmesi mümkündür. Farklı nedenlere bağlı olarak kişide topuk dikeni sorunu ortaya çıkabilmektedir. Kas ve kemiklerde ortaya çıkan rahatsızlıkların büyük bir bölümü çeşitli vitamin eksikliklerine dayanabilir. Bu nedenle vitamin takviyeleri ve özellikle B5 vitaminine sahip yiyeceklerin tüketilmesi faydalı olabilir. Bunun için tavsiye edilen en temel besinler arasında B5 vitamini yönünden zengin:

  • Avokdo,
  • Ayçiçeği çekirdeği,
  • Yumurta,
  • Somon,
  • Mercimek vb.

Yer almaktadır. Söz konusu besinlerin tedavi için tek başına etkilerinden söz etmek mümkün değildir. Ancak rahatsızlık ortaya çıkmadan önce tüketimi büyük oranda sorunun engellenmesine ve tedavinin desteklenmesine yardımcı olur. Topuk dikenine iyi gelen yiyecekler bu yönüyle sınırlandırılabilir.

Topuk Dikeni Nedir?

Topuk dikeni başlangıcı topuk kemiğinde (calcanus) ortaya çıkan bir tür osteofit nedeniyle gerçekleşebilir. Ayak kemiğinin devamlı strese ve dış etkenlere maruz kalması nedeniyle oluşan kireçlenme rahatsızlığın en temel nedenleri arasında sayılabilir. Büyük oranda günlük hayatta etkileri görülmese de stresin artmasına bağlı olarak ayağın alt kısmında diken benzeri bir şekilde çıkıntı oluşabilir. Ortaya çıkan bu diken benzeri çıkıntının asıl nedeni olarak tendonda meydana gelen yangı ve kemiğe tutunduğu bölgede sertleşme ile kemikleşmenin oluşmasıdır.

Topuk dikeni birçok farklı çevresel faktöre bağlı olarak ortaya çıkabilir. Sorunun tespiti için tipik radyolojik inceleme ile tespit edilmesi mümkündür. Bunun dışında yanlış ayakkabı seçiminden yapısal etkenlere bağlı olarak birçok farklı sebeple topuk dikeni ortaya çıkabilir.

Topuk Dikeni Belirtileri Nelerdir?

Topuk dikeni belirtileri arasında en yaygını topuk bölgesinde duyulan ağrılardır. Bunun dışında rahatsızlığın seviyesine göre birçok farklı şekilde belirti verebilir. Özellikle sabah uyanır uyanmaz hastalar yoğun bir acı ile yürüme, koşma ve ağır şeyler kaldırma gibi aktiviteleri yapmakta zorlanabilir. Topuk dikeninin başlıca belirtileri:

  • Topuk önünde şişlik ve inflamasyon,
  • Etki alanında ısı artışı,
  • Topuk altında gözle görülür kemik benzeri çıkıntılar,
  • Topuk altında yürümeyi zorlaştıran batma hissi vb.

Olarak sıralanabilir. Söz konusu belirtilerin ortaya çıkmasının ardından en kısa sürede uzman bir doktora başvurmanız tavsiye edilmektedir. Kişinin yaşam tarzına bağlı olarak doğru bir beslenme ve egzersizler yardımı ile bu tip sorunların ortaya çıkması büyük oranda önlenebilir. Öte yandan topuk dikenine iyi gelen yiyecekler ve egzersizler yardımıyla hastalığın ortadan kaldırılması mümkündür.

Topuk Dikeni 1

Topuk Dikenine Sebep Olan Etkenler Nelerdir?

Topuk dikeninin nedenleri birçok farklı grupta toplanabilir. Topuk dikeni, topuk kemiğinin alt kısımlarında birkaç ay boyunca kalsiyum birikmesine bağlı olarak gelişebilir. Bunun dışında topuk dikeni özellikle çevresel faktörlere bağlı olarak gelişebilmektedir. Topuk dikenine neden olan başlıca etkenler:

  • Aşırı kilolar,
  • Yanlış ayakkabı seçimi,
  • Uzun süre ayakta kalmak, yürümek vb.
  • Sert yüzeylerde çok sık yürümek,
  • Şeker hastalığı,
  • Düz tabanlık ve yüksek ayak kemerine sahip olmak,
  • Aşil tendinti,
  • Planta fasit,
  • Ankilozan spondilit,
  • Reiter hastalığı vb.

Olarak sıralanabilir. Söz konusu unsurlar topuk dikeninin en temel nedenleri arasında sayılmaktadır. Konuya ilişkin yapılan araştırmaların büyük bölümü kadınlarda bu rahatsızlığın çok daha yaygın olarak görüldüğünü ortaya koymuştur.

Topuk Dikeni Nasıl Anlaşılır?

Topuk dikeni ilacı ile veya farklı bir tedavi yoluna gidilmeden önce sorunun temeli incelenmelidir. Topuk dikeninin en temel belirtisi topuk bölümünde diken biçiminde bir çıkıntının hissedilmesi veya görülmesidir. Ancak her zaman bu şekilde ortaya çıkmayabilir. Bu nedenle x – ray yardımıyla teşhis son derece önemlidir. Çoğu kişide doğrudan çıkıntı şeklinde ortaya çıkmadığı için tesadüfen çekilen bir röntgen ile tespit edilmektedir.

Topuk dikeninin temel belirtilerinin ortaya çıkmasının ardından uzman bir doktora giderek tedavi için yardım almanız mümkündür. Tedavi için hastalık derecesine ve kişinin genel sağlık durumuna bakılarak farklı tip uygulamalara başvurulması mümkündür.

Topuk Dikeni Nasıl Tedavi Edilir?

Topuk dikeni tedavisi için farklı tip yöntemler kullanılabilir. Doğal destekleyici yöntemler ile hastalığın ilerlemesini durdurabilir, koruna bilir veya tıbbı tedavinin desteklenmesini sağlayabilirsiniz. Ancak genel anlamda tüm doğal tedavi yöntemlerini kullanmadan önce doktor kontörlü ve tavsiyesi şarttır. Topuk dikeninin en önemli tedavisi istirahattir. Ayaklara binen basıncı azaltmak ve ayakları dinlendirmek son derece önemlidir. Bu yönüyle birden fazla tedavi yönteminden bahsedilebilir. Tedavisi yöntemleri arasında genellikle:

  • Egzersizler ve fizik tedavi uygulamaları,
  • Ortopedik ayakkabı, terlik ve çorap kullanımı,
  • Kortikosteroid enjeksiyonu,
  • Trombosit enjeksiyonu,
  • Cerrahi operasyonlar vb.

Uygulanmaktadır. Hastaların büyük oranda tedavi sonrasında iyileşmektedir. Tedaviye ek yardımcı doğal uygulamalar ile tedavinin çok daha kısa sürede ve etkin biçimde gerçekleşmesini sağlayabilirsiniz.

Topuk Dikenine İyi Gelen Doğal Yöntemler Nelerdir?

Topuk dikeni doğal tedavisi için birçok farklı yöntem tercih edilebilir. Ancak uygulamaları yapmadan önce doktor tavsiyesi alınması şarttır. Topuk dikenine iyi gelen yiyecekler ve egzersizler ile hastalık hafifletilebilir. En temel tedavi istirahat olacaktır. Bunun dışında doğal yollarda topuk dikeninden kurtulmak için:

Buz uygulaması: Soğuk kompres uygulayarak ağrı azaltılabilir.
Masaj uygulaması: Uzaman önerisine göre ağrı kesici krem veya doğal yağlar ile günde 4 – 5 defa ayak masajı yapılabilir.
Epsom tuzu uygulaması: Epsom tuzu ayakların gireceği kadar kova içindeki suya dökülüp karıştırılır. Ilık su içinde ayak tabanına nazikçe masaj uygulanır ve ayaklar bekletilir.
Doğal yağ uygulaması: Eşit miktarda nane ve kekik yağı karıştırılarak topuk dikeni bölgesine uygulanır.

Yorum yapın