Diş Ağrısı İçin Doğal Yöntemler

Diş ağrısı, çoğu zaman bir çürük, enfeksiyon ya da dişin veya diş etinin içinde bir iltihap belirtisidir. Bunların daima bir diş hekimi tarafından tedavi edilmesi gerekir; ancak tedavi edilmeyi beklerken ağrıyı dindirmek için evde doğal yöntemler kullanabilirsiniz. Bu şekilde gelecekte karşılaşabileceğiniz diş hastalıkları riskini azaltabilirsiniz.

Diş Ağrısı Neden Olur?

Diş ağrısının başlıca nedeni ilk akla da gelen çürüklerdir. Diş çürümesinin başlıca neden ise; yiyecek kalıntıları, tükürük ve dişler üzerinde biriken bakterilerden oluşan ve yapışkan bir film tabaka plağıdır. Plak bakterileri yiyecek maddelerinden gelen şeker ve nişastayı tükettikçe, diş yüzeyindeki koruma tabakası olan diş minesine zarar veren bir asit üretir.

Yediğiniz yiyeceklerde katkı şeker bulunuyorsa, bu asidin miktarı aniden çok yükselir. Örneğin dişleri fırçalamak suretiyle temizlenmezse, yedikten yaklaşık 30 dakika sonrasına kadar bu yüksek seviyede kalır. Şekerli yiyecekleri çok sık yerseniz dişlerinizin çürüme riskini son derece yükseltmiş olursunuz. Bakterilerin diş özüne kadar girebileceği derin kovukları bulunan ilerlemiş bir çürük sonunda ağrılı bir apseye yol açar.

Diş Ağrısı Nasıl Geçer?

Diş ağrısı evde nasıl geçer; dişlerinizi günde en az 2 kere fırçalayın. Dişlerinizi fırçalamayı tercihen yemeklerden sonra gerçekleştirerek sağlıklı dişlere sahip olun. Her gün diş ipi kullanarak dişlerin arasındaki plak ve yiyecek artıklarını çıkarın.

Diş Ağrısı Nasıl Geçer Evde

Diş ağrısına evde yapılabilecek en iyi doğal yöntemler;

  • Rafine karbonhidrat (şeker katkılı yiyecekler ve beyaz un) tüketimini en aza indirin. Bunlar plak oluşumunu teşvik eder ve ağızdaki asit seviyesini yükseltir.
  • Yemek yedikten sonra dişlerinizi fırçalayarak veya yemeğinizi sert kabuklu yemişler ve peynir gibi doğal antasit yiyeceklerle bitirerek ağzınızdaki asit fazlalığını giderin. Ağzınızı sırf su ile çalkalamak bile yemek kalıntılarını temizler ve asit fazlalığını giderir.
  • Çürükle mücadele eden flor bakımından iyi bir kaynak olarak tanındığından çay için. Aynı zamanda, çayda bakteriyel faaliyetlerle savaşmaya yardımcı olan tanin maddeleri de bulunur.
  • Bakteriyel faaliyetleri önlemek için bir bardak suya bir kaç damla mür tentürü koyarak ağzınızı her gün bununla çalkalayın.
  • Diş ağrısı genel olarak gece vakitlerinde hissedilir. Nedeni ise; kan basıncının gece yatarken başınıza yatar pozisyondayken daha çok vurmasıdır. O yüzden gece yatarken mutlaka yastık kullanın ve yastığınızı yüksek tutun.
  • Ağrıyan bölgeye buz uygulamanız ağrınızı azaltacaktır. Buzun bir çok ağrıyı dindirme özelliğini her türlü ağrı için kullanabilirsiniz.
  • Tuzlu su ile gargara yapmanız diş ağrısını azaltacaktır.
  • Kontrol için düzenli aralıklarla bir diş hekimine gitmeyi ihmal etmeyin.

Diş Ağrısı Çözümü

Diş ağrınız varsa veya diş etleriniz şiş ve ağrılı ise en kısa zamanda diş hekiminize görünün. Diş apsesi ağrısını dindirmek için yarım saatte bir 5 dakika süreyle sıcak kompres uygulayın ve daha sonra ağzınızı ılık ve tuzlu suyla çalkalayın. Bu şekilde iltihabı akıtabilirsiniz.

İlginizi Çekebilir

Doğal Yöntemlerle Diş Beyazlatma

Ağrıyan dişin üst ve alt diş etini bir kaç damla karanfil veya kayeput yağı ile ovun. Bunu günde bir kaç kez tekrarlayın. Karanfil yağını hamilelik boyunca, kayeput yağını ise hamileliğin ilk 20 haftası içinde kullanmayın.

Diş Ağrısı İçin Bitkisel Tedavi

Diş ağrısını evde bitkisel çözüm ve doğal yöntemlerle dindirmek mümkündür. Anca bu sadece geçici bir çözüm olacaktır.

  • Ağrıyan dişin üstüne ekinazya tentürüne batırıp çıkardığınız bir pamuk koyun.
  • Frenk inciri ağacının kabuğunu çiğneyin veya toz halindeki kabuğun bir miktar su ile karıştırılmasıyla elde edilen bulamacı ağrıyan dişin üzerine koyun.
  • Vanilya, badem, nane ve limon özlerini bir pamuk yardımı ile ağrıyan dişinize sürün veya tampom olarak basın.
  • Diş ağrısı için etkili bir yöntem olarak çay ağacı yağı ile masaj yapın. 1-2 damla çay ağacı yağını pamuğa damlatın ve ağrıyan dişine pamuğu koyun.
  • Hoş bir kokusu olan karanfili ağrıyan dişinizin bölgesinde 4-5 dakika kadar çiğneyin. Kısa sürede etkisini gösterecektir. Karanfil yağını ise bir pamuğa 1-2 damla kadar damlatın ve ağrıyan dişinizi üzerine koyun.
  • Her evde bulunan karbonat ile ılık suyu karıştırın ve gargara yaparak diş ağrınızı azaltın.
  • Zencefil ve kırmızı acı biber kürünü bir damla su ile karıştırıp macun kıvamına gelecek şekilde yapın. Daha sonra bu karışımı ağrıyan dişinize sürün.
  • Bir miktar zerdeçal ve su ile macun yapın ve dişinize sürün. Ağrınızın azaldığını hissedeceksiniz.
  • Çörek otun bağışıklı sistemini güçlendirdiği gibi diş ağrısına sebep olan etkilerinde çözümünü sizlere sunacaktır.
  • Doğal antibiyotikler arasına giren buğday çimi suyu diş ve diş eti enfeksiyonuna bire bir etkili gelmektedir. Ayrıca ağızdaki bakterileri yok eder ve diş ağrınızı azaltır.
  • Diş ağrılarında önemli bir etkiye sahip olan karabiber antibakteriyel özelliğinin yanı sıra antienflamatua özelliğine sahip antibiyotik sınıfına girmektedir.

Diş ağrısı için bitkisel tedavi yöntemlerinde kullanacağınız bitkilerin ne işe yaradığı hakkında detaylı bilgi için Bitkisel Tedavi ve İlaçlar Nelerdir? yazımıza göz gezdirin.

Diş Ağrısına Ne İyi Gelir?

Diş ağrısına doğal yöntemler ve bitkisel ilaçlar dışında homeopati yöntemi de iyi gelmektedir.

Homeopati

  • Chamomilla: Soğuk hava ve ılık yiyecek ya da içeceklerden olumsuz şekilde etkilenen, dayanılmaz şiddetteki diş ağrısı için oldukça etkili bir bitkidir.
  • Calcarea Carbonica: Yemek yerken başlayan ve soğuk hava ve yiyecek ya da içeceklerden olumsuz bir şekilde etkilenen diş ağrıları için tercih edilir.
  • Belladonna: Çabuk olgunlaşan, kızaran, yanan ve şişen apse için, ayrıca dişiniz zonklar ve ağzının kurursa tercih edilir.
  • Mercurius Solubilis: Acıyan ve kanaya diş etleri için, ağrı geceleri artıyorsa; susuyorsanız; ağzınızda normalden daha çok tükürük oluşuyorsa ve ağız kokusu varsa tercih edebilirsiniz.

Akupresür

Diş ağrısının bulunduğu tarafın aksi tarafındaki elin üzerinde, başparmakla işaret parmağının arasındaki perdede bulunan KB 4 noktasına başparmağınızla bastırın. Basıncı yaklaşık 2 dakika uygulayın. Hamileyseniz bu noktayı kullanmayın.

Akupresür nedir?

Elinizin üzerinde, başparmağın bitimi ile işaret parmağının kesiştiği noktaya (KB 4) başparmağınızla bastırmak sizi gevşetebilir ve kendinizi daha iyi hissedebilirsiniz. Bu hareket beyindeki “iyi hisset” hormonları olan endorfin salgısını tetikler. Bu basıncı 10-15 saniye süre ile 3 kez uygulayın. Hamilelik süresince bu noktayı kullanmayın.


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir